Lactose intolerantie test

lactose intolerantie test

Sinds ik mijn website en blog hoor ik steeds meer mensen die dezelfde klachten hebben als buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, krampen. Maar wanneer weet je nou of je lactose intolerant bent? Het beste is om het uit te laten zoeken door je dokter en/of in het ziekenhuis. Als het dan geconstateerd wordt, dan weet je in ieder geval wat het is en kan je er rekening mee houden. Het heeft mij heel erg geholpen! Sinds ik het weet, houd ik er rekening mee en is mijn leven positief veranderd. Dus kijk welke lactose intolerantie test voor jou van toepassing is.

Welke lactose intolerantie test is er?

Waterstof-ademtest

Bij dit onderzoek wordt waterstof (H2) in de uitgeademde lucht gemeten voorafgaand en na het drinken van een suikeroplossing met lactose. Waterstofgas wordt door darmbacteriën geproduceerd tijdens de afbraak van suikers zoals lactose. Dit waterstofgas wordt opgenomen door het bloed, passeert vervolgens de longen en wordt dan uitgeademd. Door op verschillende tijden na het drinken van de suikeroplossing de hoeveelheid waterstofgas in de uitgeademde lucht te bepalen, kan de arts bepalen of er sprake is van een lactose-intolerantie. De waterstof-ademtest wordt in verschillende ziekenhuizen gedaan.

Lactose Tolerantie Test (LTT)

Uit deze test is gebleken dat ik lactose intolerant ben. Bij dit onderzoek krijgt u een bepaalde hoeveelheid lactose toegediend. Normaal gesproken wordt lactose afgebroken door het enzym lactase. Vervolgens kunnen de suikerdeeltjes opgenomen worden in het bloed. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor stijgen. Bij een lactose-intolerantie is niet voldoende lactase aanwezig om het lactose te verteren. De suikerdeeltjes komen niet in het bloed terecht. Men kan dit meten door op verschillende momenten bloed af te nemen en het bloedsuikergehalte te bepalen. Wanneer het bloedsuikergehalte niet stijgt, kan dit passen bij een lactose-intolerantie.

Eliminatie-provocatie test

Wanneer er klachten zijn die wijzen op een lactose-intolerantie, kan een diëtist of specialist de eliminatie-provocatie test doen. U gebruikt dan eerst een periode lactosevrije voeding. Dit is de eliminatie ofwel het weglaten. Als de klachten verminderen of verdwijnen wijst dit in de richting van lactose-intolerantie. Na enige tijd krijgt u een hoeveelheid lactose bij uw voeding. Dit is de provocatie ofwel het uitlokken van klachten. Wanneer de klachten terugkomen, kan de diagnose ‘lactose-intolerantie’ gesteld worden.

Vraag je dokter om advies.

Wil je lactosevrij eten? Bekijk hier de recepten.

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Dinesh 17 april 2016 at 02:01

  Er is ook een DNA test. De meeste weten dit niet. Ik ook niet. Mijn huisarts ook niet.
  Herkenbaar verhaal. Mijn huisarts wist eerst niet waar hij terecht moest voor een lactose intolerantie test.
  Uiteindelijk naar een ziekenhuis gestuurd voor een H2 test. Kreeg daar 50 gram puur lactose om op te drinken en bestuurden ze 3 uur lang hoe misselijk ik werd. Wat een marteling.
  Achteraf kreeg ik van anderen te horen dat dit een vrij middeleeuwse manier is om te testen. De DNA test bestond allang, maar was te duur dacht me huisarts. Achteraf was de H2 test even duur.

 • Geef hier jouw reactie

  %d bloggers liken dit:
  Lees vorig bericht:
  social media lactosevrijzijn
  Lactosevrije tips zijn elke dag te volgen

  Twee weken geleden heb ik wat leuks mee mogen maken! Ik stond in het AD met LactoseVrijZijn, zie het artikel hier. Ik heb erg leuke reacties op het artikel gekregen! Mensen met vragen over lactose intolerantie, mensen die benieuwd zijn naar mijn...

  Sluiten