Wat voor brood kan ik eten met lactose intolerantie?

lactosevrij brood

Toen ik hoorde dat ik lactose intolerant was, was ik de draad even kwijt. Wat moet ik nu eten? Wat mag ik voor ontbijt? Geen yoghurt meer? Welk brood mag ik wel en welke niet? Er zijn best wel wat misverstanden over. Is het verstandiger om wit of bruin brood te eten? Met de Nederlandse cultuur ontkom je er bijna niet aan om geen brood te nemen.

Nederlandse gewoontes

De geschiedenis van brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap kon worden bereid. Deze pap werd gekookt, gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur. Tegenwoordig vinden we op talloze plekken in de wereld nog broden die lijken op deze eerste broden, zoals de Mexicaanse tortilla, Indiase rotis en naan en pita uit het Midden-Oosten.

Nederland heeft een eetcultuur die afwijkt van  andere culturen. Het is voor toeristen die Nederland bezoeken en voor mensen die zich in Nederland vestigen wel even wennen. Vooral het feit dat de eerste twee maaltijden in veel Nederlandse gezinnen uit brood bestaat. Ondanks dat Nederland veel verschillende culturen bevat, zie je dat de gewoonte om het veel te eten niet snel verdwijnt. In Nederland geeft de consument tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood. De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 60 kilogram per persoon.

Een ontbijt in Nederland bestaat grotendeels uit brood (boterhammen) met beleg. Nederlanders kennen een aantal typisch gewoonte om het te beleggen met hagelslag, pindakaas en muisjes. Ook eten we veel zuivel met graanproducten zoals cruesli en muesli.

Broodje buiten de deur

Het komt bij mij nog weleens voor dat ik buiten de deur een broodje eet. Ik ga dan ergens lunchen met vriendinnen of haal een broodje in de stad. Als ergens eten gaat halen of ergens gaat eten is het wel van belang dat je van tevoren aangeeft dat je lactose intolerant bent. Echter is er nog weleens onduidelijkheid over welke je mag hebben. Het is daarom verstandig als je deze kennis zelf al hebt. Jij zit met de gebakken peren als je toch lactose binnen krijgt. Je kan hierbij denk aan een belegd broodje, maar ook aan wat stokbrood met smeersels voor het eten. Het is dus belangrijk om te weten welke lactosevrij is en welke niet.

Wat is er voor lactosevrij brood?

Brood bevat (vrijwel) altijd:

  • Graan/bloem. Het wordt ingedeeld naar de soort graan waarvan het is gemaakt. In de Benelux wordt tarwebrood het meest gegeten, maar roggebrood, maisbrood en speltbrood zijn ook bekend. De belangrijkste soorten tarwebrood zijn witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Wittebrood is gemaakt van bloem (fijngezeefd meel), volkorenbrood van volkorenmeel, bruinbrood vaak van 1 deel fijn gezeefd meel en 2 delen volkorenmeel. Volkorenbrood is gezonder dan witbrood, doordat het meer zemelen bevat.
  • Rijsmiddel. Een ander rijsmiddel dan gist kan een heel andersoortig brood kan opleveren, zoals bij zuurdesembrood. Sommige broodsoorten bevatten geen rijsmiddel, zoals matzes, Fries roggebrood en chapati.
  • Vocht. Er kan gevarieerd worden met de hoeveelheid water in het beslag. Soms wordt melk toegevoegd, zoals bij melkwit.

Brood bevat soms:

  • Ei, suiker en boter. Door veel boter (of ander vet), ei en suiker toe te voegen ontstaan cake (gebak)- of taart-achtige broodsoorten.
  • Noten, zaden, vruchten, kruiden. Er bestaan allerlei soorten brood waarin of waarop noten, zaden, vruchten of kruiden zijn verwerkt. Zeer bekend is het toevoegen van rozijnen of krenten, noten en zaden als maanzaad of sesam.

Lactosevrij:
Brood dat met water bereid is (het meeste volkoren brood, bruine brood, ciabatta, focaccia, stokbrood), harde broodjes (met water bereid), knäckebröd, droge havermout, droge gerst, droge boekweit

Brood met lactose:
Luxe brood zoals krentenbrood, croissant, koffiebroodje, brioche, naanbrood, biscuitjes, muffins, brownies, pannenkoeken, flensjes, poffertjes, wafels, kaasstokbrood, kaasbroodje, pizza, tosti

Welke voedingsstoffen bevat brood?

Voedingsstoffen Brood

Winkelglutenvrij.nl heeft nu verschillend lactosevrij brood in de aanbieding. Check het snel.

Wat is er voor lactosevrij broodbeleg?

Hierbij gaat het om vleeswaren zonder toevoegingen zoals: Rookvlees, fricandeau, rosbief, kipfilet, harde Nederlandse kaas, pindakaas en zoet beleg als honing, jam, appeltroop, suiker en pure hagelslag.

Let wel altijd op, want het kan per merk verschillen. Lees altijd goed de ingredientenlijst!

Op zoek naar lekkere recepten naast brood? Probeer de courgettesoep of Bulgur salade

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Marleen Stals 31 maart 2017 at 19:23

    Hallo Manon,

    Ik heb ook een lactose intolerantie vastgesteld via bloedonderzoek. Ik heb begrepen dat er in brood broodverbeteraar zit wat ook lactose bevat. Broodverbeteraar wordt in Nederland gebruikt om het brood langer vers te houden. Er schijnt ook plantaardige broodverbeteraar te zijn waar geen lactose in zit. Je mag alleen allisonbrood hebben want daar zit ook geen broodverbeteraarin. Wij bakken zelf brood thuis. In Belgie, Frankrijk en Spanje gebruiken ze geen broodverbeteraar. Dus op vakantie heb ik geen problemen met brood.

    Wij gaan altijd naar AH boodschappen doen want op alle AH artikelen (van hun merk) staat aangegeven of artikel melkvrij ( en glutenvrij) is. Erg handig.

    Verder is door de EU aangegeven indien in een produkt minder dan 25% lactose zit dit niet vermeld hoeft te worden op de ingrediënten achter op produkt.

    Met vriendelijke groeten,

    Marleen

  • Reply Nicolette 12 september 2017 at 21:28

    Hallo Marleen,

    Ik kreeg via mijn huisarts te horen dat je lactose intolerantie niet kan laten testen via bloedonderzoek.
    Waar heb jij het laten doen, als ik vragen mag.

    Nicolette

  • Geef hier jouw reactie

    %d bloggers liken dit:
    Lees vorig bericht:
    top 5 afhaalrestaurants utrecht
    LactoseVrijZijn’s top 5 van lactosevrij afhalen in Utrecht

    Ken je dat moment dat je eigenlijk geen zin hebt om te koken? Je hebt een drukke en hectische dag achter de rug en het liefst dat je wil is op de bank ploffen met een heerlijke maaltijd voor de...

    Sluiten