Brownies en Blondies

brownies en blondies lactosevrij

Verhoudingen van ingrediënten zijn op basis van 1 middelgroot ei. Dan kun je met gemak 4 grote koeken of 8 kleintjes uit je gebakken kunstwerk halen. Vermenigvuldig naar hartelust op basis van het aantal eieren.

De recepten zijn geïnspireerd op het recept van Nigella Lawson en geperfectioneerd naar mijn eigen smaak en behoefte. Ik heb de recepten al veelvuldig succesvol klaargemaakt. Glutenvrij, gluten- en lactosevrij.

B R O W N I E S

62,5 gr boter (voor lactosevrij: 62,5 gr coconutcream alias -santen alias kokosolie in vaste vorm)
62,5 gr pure chocolade (voor lactosevrij: let op de allergeneninformatie op de verpakking)
1/6 eetlepel vanille-extract
1 ei
83,3 gr suiker
37,5 gr bloem (voor glutenvrij: ca. 4-5 fijngemalen rijstwafels) snufje zout
50 gr noten (of ander lekkers)

B L O N D I E S

31,3 gr boter (voor lactosevrij: 31,3 gr coconutcream alias -santen alias kokosolie in vaste vorm)
62,5 gr witte chocola (voor lactosevrij: bijv. witte chocolade van rijstmelk, let op de allergeneninformatie)
1 ei
snufje zout
97,5 gram fijne kristalsuiker
1/2 theelepels vanille-extract
75 gram bloem (voor glutenvrij: ca. 8-10 fijngemalen rijstwafels)
100 gr gedroogde cranberries (of ander lekkers)

Bereidingswijze

  1. Smelt langzaam en op laag vuur de boter en chocolade in een steelpannetje. Laat dit afkoelen, zodat het warm en niet heet is. Beste manier om dit te weten te komen is even voorproeven (nog lekker ook).
  2. Klop ondertussen het ei luchtig met een garde of mixer.
  3. Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.
  4. Voeg het vanille-extract en eventueel het snufje zout toe.
  5. Klop nog eens het mengsel, zodat deze smaken zich mooi vermengen.
  6. Spatel met bijvoorbeeld een (sla)lepel het chocoladebotermengel door het eisuikermengsel tot een egale massa.
  7. Spatel dan beetje bij beetje de bloem door het mengsel. Een graadmeter voor mijn perfecte mengsel is dat het net aan elkaar blijft plakken.
  8. Voeg de lekkernijen als nootjes of gedroogd fruit toe en schep dit door het mengsel.
  9. Bakpapiertje in een bakje of schaaltje, mengsel er in en 40 minuutjes bij 180 graden in de oven.

Het lekkerst en beste is je koek na een nachtje afkoelen op het aanrecht met een theedoek erover. Daarna goed 5 dagen in de koeling te bewaren.

Als je er wat ervaring in hebt, kun je het mengsel al in 15 minuten maken.

 

%d bloggers liken dit: