5 tips voor een lactosevrij kerst dessert

Kerst is al over een paar dagen. Kijken jullie er ook zo naar uit? Ik kijk altijd erg uit naar het diner. Gezellig met de hele familie en/of vrienden aan een lange tafel met allemaal lekker eten. En dan het diner eindigen met een heerlijk kerst dessert. Ik merk wel dat een lactosevrij dessert lastig is. Daarom heb ik 5 recepten voor een lactosevrij kerst dessert op een rijtje gezet.

Lactosevrij kerst dessert 1: Vegan gesmolten chocolade lavacake

lactosevrij kerst dessert lava cake

Ken je die foto’s en filmpjes op social media van lava cake? Je snijdt de cake aan en de chocolade stroomt eruit. Dit kerst dessert is ook lactosevrij mogelijk. Bonvita heeft hier een recept voor bedacht. Makkelijk te maken en klaar in maar 20 minuten. Daarnaast is het recept ook ideaal als je maar 1 lavacake wilt maken. Lees snel verder als je wilt weten hoe je het maakt!

Ingrediënten voor 2 lava cakes:

(Halveer de ingrediënten als je maar 1 lava cake wil maken)

  • 65 gram Orgran all purpose flour;
  • 2 eetlepels (ongeraffineerde) suiker;
  • 4 theelepels Orgran Egg replacer;
  • 4 eetlepels cacaopoeder;
  • 180 milliliter water;
  • 4 eetlepels kokosolie;
  • 20 gram Bonvita classic original rijstmelk chocolade;
  • 20 gram Bonvita witte rijstmelk chocolade.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. Vet 2 ramequins goed in.
  3. Mix de Orgran Egg Replacer, water, kokosolie, suiker en cacao poeder. Voeg vervolgens de meel toe en mix tot een glad beslag.
  4. Giet het beslag in de ingevette ramequins. Druk vervolgens 10 gram witte rijstmelk chocolade en 10 gram original rijstmelk chocolade in het midden van het beslag van beide ramequins.
  5. Bak nu voor 12 minuten. Verwijder de lavacakes uit de oven en laat het afkoelen voor ongeveer 5 minuten voordat je het serveert. Om het te serveren, zet een bord op de kop op de ramequin en draai voorzichtig om. Als het goed is valt nu de lavacake voorzichtig op het bord, zo niet schud dan even voorzichtig.
  6. Optioneel: versier je lavacakes met wat poedersuiker en vers fruit.
  7. Eet smakelijk!

Lactosevrij kerst dessert 2: Monchou taart

lactosevrij kerst dessert monchou taart

Het was zo lang geleden dat ik monchou taart op had. Ik had er niet bij stil gestaan dat dit ook lactosevrij kan. Heerlijk! Ideaal als kerst dessert.

Ingrediënten:

  • 200 gram bastogne koeken
  • 100 ongezouten margarine (wayang)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 klopfix
  • 1 zakje vanille suiker
  • 200 gram Arla lactosevrije roomkaas
  • 250 gram MinusL lactosevrije slagroom
  • 2 blikken kersen Hak taart- en vlaaifruit

Bereidingswijze:

  1. Verkruimel de bastogne koekjes zo fijn mogelijk. Dit is het makkelijkst met een deegroller en een vel bakpapier, vouw het stuk bakpapier dubbel, leg dit op een snijplank en leg tussen dit bakpapier een aantal koekjes en ga met de deegroller over het bakpapier.
  2. Bekleed de bodem van een 24 cm bakvorm met bakpapier. Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de boter. Voeg de gesmolten boter bij de bastogne koekkruimels en meng het goed. Verdeel het hierna over de bodem van de bakvorm en druk aan met een lepel. Zet de vorm in de koeling.
  3. Neem een kom en mix hier de lactosevrije slagroom samen met de klopfix en vanillesuiker in. Neem nog een kom en mix daar de monchou samen met de suiker in. Schep de monchou nu bij de slagroom en mix kort op de laagste stand.
  4. Haal de bakvorm weer uit de koelkast en verdeel en monchoumengsel gelijk over de bodem. Laat de taart een aantal uur opstijven in de koelkast.
  5. Wanneer de monchoutaart goed is opgesteven kun je haar versieren met fruit. Wanneer je kersen op gelei gebruikt en net zoals ik niet zo van gelei houdt, moet je de kersen eerst een beetje van de gelei scheiden  en hierna over de taart verdelen.

Lactosevrij kerst dessert 3: Appelroosjes

lactosevrij kerst dessert appelroosjes

Dit ziet er toch schattig uit. Heerlijk met vanille ijs. Ik heb dit vorig jaar opgediend bij de familie en ze waren erg enthousiast.

Ingrediënten (10 stuks):

  • 2 zoete appels
  • 2 el citroensap
  • 1 rol vers bladerdeeg (het huismerk van de supermarkt is meestal lactosevrij, maar check dit even)
  • 2 tl kaneel
  • Alpro vanille ijs (hoeveel ijs je wil)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Halveer de appels en snijd de helften, met klokhuis, in plakjes van 1 mm dik. Doe in een kom, meng er voorzichtig het citroensap door en schenk er 1 liter kokend water over. Laat 3 min. staan en giet af in een zeef.
  2. Snijd het bladerdeeg in 10 repen van 24 x 4 cm.
  3. Neem een reep bladerdeeg, rek een beetje uit in de lengte. Leg over de lengte op de bovenste helft een rij amandelspijs. Bestrooi met de kaneel.
  4. Leg een rij appelplakjes. Zorg dat de plakjes met de ronde schilkant boven het deeg uitsteken en elkaar steeds overlappen. Vouw nu de onderste helft van de reep deeg naar boven over de appelplakjes heen.
  5. Rol de reep deeg met appel op tot een roos en zet op een stuk bakpapier van 10 x 10 cm. Doe de appelroos met bakpapier in de muffinvorm. De roos hoeft niet te passen: als hij losjes op de opening staat, is het ook goed. Maak zo nog 9 rozen.
  6. Bak de appelrozen iets onder het midden van de oven in ca. 35 min. gaar. Dek na 15 min. af met aluminiumfolie. Laat iets afkoelen voor serveren.
  7. Serveer met een bol vanille ijs en geniet!

Lactosevrij kerst dessert 4: Ap­pel­plaat­taart

lactosevrij kerst dessert appel

Altijd goed en lekker. Even wat fris en zoets al dessert. En ook heerlijk met de Alpro vanille ijs.

Ingrediënten:

  • 270 gram bladerdeeg
  • 2 el appelstroop
  • 4 Elstar appels
  • 2 el kaneelsuiker
  • Alpro vanille ijs

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het verse bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw met je vingers de lap nog iets verder naar alle kanten uit, zodat de bakplaat grotendeels bedekt is met deeg.
  2. Bestrijk het deeg met de appelstroop. Vouw de rand van het deeg 1 cm naar binnen, zodat er een dikkere rand ontstaat. Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis met een scherp mesje. Snijd de kwarten in dunne partjes en leg ze dakpansgewijs op het deeg. Bestrooi de appels met de kaneelsuiker.
  3. Bak de taart ca. 35 min. in het midden van de oven. Serveer warm of koud met een bol Alpro vanille ijs.

Lactosevrij kerst dessert 5: Tiramisu

lactosevrije tiramisu

Voordat ik lactose intoleratie was ik gek van tiramisu. Wel de zelfgemaakt of van de traiteur en niet de kant en klare van de supermarkt. Het is een tijd geleden dat ik dat op. Gelukkig heeft Giulia van https://renmeisje.com dit recept aangeleverd.

Ingrediënten:

Voor ongeveer 24 stukjes tiramisu (schaal van circa 28 × 18 cm)

Bodem

  • 300 gram havermout
  • 300 gram dadels
  • 8 eetlepels sterke koffie
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • Drupje amandelextract
  • Snufje vanillepoeder

Chocoladelaag

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram dadels
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 8 eetlepels koffie
  • Snufje vanillepoeder

Room

  • 400 gram cashewnoten
  • 10 eetlepels ahornsiroop
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 300 ml water
  • Snufje vanillepoeder
  • Drupje amandelextract

Bereidingswijze:

  1. Week de cashewnoten in een grote schaal met water.
  2. Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of blender tot een stevige massa.
  3. Bekleed een grote schaal met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. Druk stevig aan en zet de schaal in de koelkast.
  4. Meng alle ingrediënten voor de chocoladelaag in een keukenmachine of blender tot een stevige gladde massa en zet even in een apart kommetje aan de kant.
  5. Giet het water van de cashewnoten af en vang eventueel 300 ml op om direct te gebruiken voor de room.
  6. Meng alle ingrediënten voor de room in een keukenmachine of blender tot een gladde en luchtige massa. Meng zeker een paar minuten, dan zul je zien dat de room steeds luchtiger wordt.
  7. Haal de schaal met de bodem uit de koelkast en verdeel hierover de helft van de room.
  8. Verdeel vervolgens de chocoladelaag gelijkmatig over de roomsaus. Dit vergt enig doorzettingsvermogen maar de aanhouder wint!
  9. Schenk tenslotte de andere helft van de room over je tiramisu en verdeel weer gelijkmatig.
  10. Bestrooi de tiramisu met cacaopoeder en laat minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Vervolgens kun je de tiramisu een aantal dagen in de koelkast bewaren maar je kunt deze ook uitstekend in stukjes invriezen!

Eet smakelijk!

Meer recepten vind je op de pagina lactosevrije recepten.

Heb jij ook een lactosevrij recept dat je wil delen? Stuur het naar manon@lactosevrijzijn.nl

Fijne Feestdagen!

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

No Comments

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WordPress PopUp Plugin
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten