Wist je dat….
- In Nederland heeft circa 2,5 miljoen mensen een lactose intolerantie. Dit is bijna 1 op de 7 mensen.
- Lactose intolerantie is te onderzoeken aan de hand van 3 testen: Waterstof-ademtest, Lactose Tolerantie Test (LTT) en Eliminatie-provocatie test.
- Met amandel-, rijst-, soyamelk kan je nog steeds cappuccino drinken
- Gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk bevatten vaak minder lactose dan melk. Dit komt doordat de aanwezige melkzuurbacteriën in deze producten al een deel van de lactose afbreken.
- (Half)harde kazen met een rijping van tenminste 4 weken bevatten minder dan 0,1% lactose.
- Wist je dat de meeste sojaproducten (vooral de drinks) zijn verrijkt met calcium en vitamine B2 en B12, waardoor ze een volwaardige variatie zijn op zuivelproducten?
- Met lactase pillen kan je toch nog gerechten met sporen van lactose nuttigen zonder last te krijgen van je buik.
- Melk is slecht voor elk. Volwassenen zijn niet gebouwd om melk(producten) te eten en drinken
- Een verschil is tussen een allergie en intolerantie. Wanneer je een intolerantie hebt, kan je lichaam een bepaalde stof niet verteren. Je afweersysteem is hier niet bij betrokken. Bij een allergie reageert je afweersysteem wel. Je lichaam herkent het eiwit van het voedingsmiddel waar je allergisch voor bent niet en ziet het als een indringer. Het lichaam reageert daar vervolgens op door antistoffen aan te maken. Bij een intolerantie treden klachten vaak iets later op, bij een allergie meestal direct na het eten van de stof waar je allergisch voor bent. Ook zijn de klachten bij een intolerantie vaak milder dan bij een allergie.
1 Comment
Beste Manon,
Ik had ook nog een ander groot probleem voordat mijn lactose intolerantie ontdekt werd en na ik mijn dieet was begonnen gestopt is dat ik steeds moest hoesten en het werd erger en erger. Ik heb dit probleem niet op je blog ontdekt. Heb je dit probleem ook gehad of weet je dit van anderen?
Met hartelijke groet, Helen