Lactose intolerantie en (lactosevrije) chocolade

lactosevrije chocolade

Zelf ben ik gek op chocolade. Toen ik erachter kwam dat ik lactose intolerantie had, baalde ik enorm dat ik niet alle chocolade meer kan eten. Eerst dacht en accepteerde ik dat ik alleen nog maar pure chocolade mocht. Later ging ik op onderzoek uit. Je hoeft met lactose intolerantie niet alleen maar pure chocolade te eten. Als je naar de gebruikelijke supermarkt gaat, dan hebben ze meestal een vak voor allergenen of diëten. In dit vak ligt meestal lactosevrije chocolade. Het verschilt per supermarkt hoeveel lactosevrije chocolade ze aanbieden. Mijn ervaring is dat Albert Heijn en Jumbo het meest uitgebreide aanbod hebben. Zowel pure als melk als witte chocolade. Super fijn, maar ook gevaarlijk. De drempel is lager om chocolade mee te nemen naast je gebruikelijke boodschappen. Af en toe mag je jezelf verwennen of mag je vriend/vriendin je verrassen. Dus leg die chocolade lekker in je mandje! Bekijk mijn top 3 lactosevrije chocolade.

Nummer 1 favoriete chocolade

Sindskort heb ik een nieuwe favoriete chocolade. Dit is geen reclame. Mijn nieuwe favoriet is Hands of my chocolate vegan en dan de smaak Caramel Seasalt. Daar kan ik helemaal gelukkig van worden. Als tussendoortje, als dessert of voor bij de koffie of thee. Fijn dat je met Iactose intolerantie kan mee profiteren van de uitbreiding van het vegan assortiment.

Caramel Seasalt hands off my chocolate

Nummer 2 favoriete chocolade lactose intolerantie

Mijn tweede favoriet is Way to go Chocolade Dark Chocolate Pecan Coconut te verkrijgen bij Lidl. Naast dat de reep volledig Fairtrade gecertificeerd is, en de boeren een vaste Fairtrade prijs ­èn Fairtrade premie ontvangen, betaalt Lidl ook een aanvullende premie. Met deze aanvullende premie kan Lidl de inkomenssituatie van de boeren aanzienlijk verbeteren. Dus de aanschaf van de chocolade doe je niet alleen voor jezelf, maar er zit ook een eerlijke gedachte achter.

Lidl  chocoladereep 'Way to Go'

Nummer 3 favoriete chocolade lactose intolerantie

De chocolade die voor mij op de derde plek staat is: Gluten en lactosevrije melkchocolade van Céreal. Voor zover ik mij kan herinneren, smaakt dit echt naar melkchocolade. Echt genieten!

Céréal - Lactosevrije Melkchocolade

Hieronder nog een paar tips voor chocolade die mensen met lactose intolerantie kunnen eten.

Kan je echt niet van de chocolade met lactose afblijven? Neem dan een lactase tablet.

Gezonde tips lactose intolerantie en koemelkallergie

Graag wil ik jullie helpen met mijn kennis en ervaring. Daarom heb ik op Instagram Stories de volgende vraag gesteld: Wat willen jullie weten met betrekking tot Lactose intolerantie? Hierop reageerde Nikki met: tips qua gezond eten voor mensen met lactose intolerantie en koemelkallergie. Hier kan ik wel een blogartikel aan toewijden.


Zoals jullie lezen op mijn blog en social kanalen heb ik zelf lactose intolerantie, waarbij ik soms ook heftig reageer op koemelk. Om te zorgen dat ik geen klachten als maagkrampen, misselijkheid, oprispingen, vermoeidheid krijg, helpen de volgende punten mij:

  1. Probeer zakjes, pakjes en kant- en klaar maaltijden te vermijden. Vers is altijd beter. Dit bevat minder e-nummers en minder kans op lactose en koemelk.
  2. Ik vervang melkproducten door soja-,haver-, amandel- of lactosevrije producten. Alpro en Arla spelen hier mooi op in met producten zoals lactosevrije creme fraiche of havermelk. Zo kan je toch nog een cappuccino of een romig pastagerecht maken.
  3. Als tussendoortje neem ik meestal groente of fruit. Ik vind sinaasappels, appels of bananen erg lekker. Tegenwoordig hebben de supermarkten ook mini groente snacks. Zo zijn komkommers, paprika’s en tomaten makkelijk als snack mee te nemen.
  4. Bij twijfel, niet doen. Als ik twijfel of er koemelk of lactose in een product zit, dan doe ik het niet. De gevolgen zijn het risico niet waard.
  5. Ik woon samen met mijn vriend. Wij koken om en om. We koken wel altijd zelf. Zo heb je zelf in de hand welke producten je gebruikt.
  6. Koekjes en granola kan je ook zelf maken. Hierdoor bevat het minder e-nummers, suiker en weet je zeker dat er geen koemelk en lactose in zit.
  7. Zelf ben ik fanatiek aan het sporten. Na het eten neem ik meestal soja kwark met jam. Vrij gezond en lekker.
  8. Zelf vind ik brood erg lekker. Meestal is volkoren brood lactose- en koemelkvrij. Check wel voor de zekerheid de ingredientenlijst. Staan de ingrediënten niet op de verpakking, dan kan je het aan de medewerker van de bakker of supermarkt vragen.
  9. Qua beleg neem ik steeds meer vegan producten: vegan kaas, vegan spread. Dit is lactose- en koemelkvrij.
  10. Mis je lactosevrije producten bij jouw supermarkt? Geef dit aan bij de balie van de klantenservice van de supermarkt. Soms willen ze dit product nog wel eens toevoegen aan het assortiment.

Heb je hier iets aan? Laat het onder in de reacties weten. Heb je een andere vraag? Laat het mij dan ook weten.

5 tips voor een lactosevrij kerst dessert

Kerst is al over een paar dagen. Kijken jullie er ook zo naar uit? Ik kijk altijd erg uit naar het diner. Gezellig met de hele familie en/of vrienden aan een lange tafel met allemaal lekker eten. En dan het diner eindigen met een heerlijk kerst dessert. Ik merk wel dat een lactosevrij dessert lastig is. Daarom heb ik 5 recepten voor een lactosevrij kerst dessert op een rijtje gezet.

Continue Reading

Lactose intolerantie en vakantie in Frankrijk

Als ik aan Frankrijk denk, dan denk ik aan wijn, stokbrood en croissants. Maar waar ik ook aan moet denken: kazen, room en boter en al het lekkere dat lactose bevat. Bij het boeken van de vakantie naar Frankrijk was ik wel erg benieuwd naar de mogelijkheden voor mensen met lactose intolerantie. Ik moet zeggen dat het me erg mee viel. Ik heb totaal geen last van mijn buik gehad en de restaurants deden helemaal niet moeilijk. Lees hier mijn ervaringen met lactose intolerantie in Frankrijk bij restaurants.

Mijn vriend Bram en ik zijn 2 weken door Frankrijk gereisd. Het was een geweldige reis. We begonnen bij het meer van Annecy, daarna daalde we af naar Marseille en eindigden we onze reis in de prachtige stad Lyon.

Een ding is zeker. Fransen houden van eten. Zowel ’s middags als ’s avonds houden de Fransen van uitgebreid tafelen. Het was voor ons geen probleem om hierin mee te gaan. Aan restaurants is er geen tekort. Bram en ik wisten soms niet waar we het moesten zoeken. Er was zoveel keuze. Uiteindelijk maakten wij onze keuze door vooraf te oriënteren en toch wel de invloed van online, met de name de reviews van restaurants.

Als we hadden plaats genomen, dan kregen we gelijk het menu. Ik bekeek eerst zelf het menu. En keek naar welke gerechten mogelijk zouden zijn in verband met lactose intolerantie. Daarna gaf ik in het Frans aan dat ik lactose intolerantie had. Zij gingen het dan vaak vragen bij de koks in de keuken en kwamen dan met suggesties voor het eten.

De gerechten die ik het meest gekozen heb, waren vooral visgerechten. Dit is zo puur en vers mogelijk. Heerlijk! Hier zaten geen sauzen bij zoals bij vleesgerechten. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik thuis niet vaak vis bereid en eet, dus dan is dit extra lekker. Hieronder verschillende foto’s van de gerechten in Frankrijk.

Mijn conclusie voor lactose intolerantie in Frankrijk is:

– Genoeg mogelijkheden in Frankrijk als je zelf maar mee denkt en aan geeft bij het personeel van het restaurant dat je lactose intolerantie hebt. Leer de zin uit je hoofd: Ik heb lactose intolerantie. “J’ai une intolerance au lactose”.

– Daarnaast adviseer ik zeker vis. Dit is het meest veilig en lekker. Zowel in de salade als hoofdgerecht.

– en als dessert heerlijk verse sorbet ijs!

5 tips voor een lactosevrije kerst 2020

Lactosevrije kerst

Kerst is al over een paar dagen! De tijd vliegt. Kerst staat voor mij voor gezelligheid en veel en lekker eten. Wat zijn jouw plannen voor kerst? Mijn kerst bestaat uit familiebezoek en een dagje met mijn vriend. In verband met corona is de invulling van de dagen nog onbekend. We gaan sowieso koken en eten bestellen bij een restaurant om de hoek. In deze post wil ik jullie tips geven hoe je de kerst met lactose intolerantie door komt.

Continue Reading

Pagina's: 1 2

Lactosevrij afhalen en thuisbezorgen Utrecht

rose&vanilla

De eerste paar dagen in verband met COVID19 zit erop. Samen staan we sterk! Zo hebben de ondernemers onze hulp nodig en hoef je het eten niet te missen. Blijf bestellen. Ga niet uit eten, maar haal het eten van je favoriete restaurant in huis. Hierbij een aantal plekken in Utrecht waar je lactosevrij eten kan afhalen of laten bezorgen.


Rose & Vanilla

Zelf ben ik al erg fan van hun taarten. De cakes en taarten van rose&vanilla, gemaakt door Daphne, zijn allemaal glutenvrij en lactosevrij en ambachtelijk gemaakt met de beste biologische ingrediënten. Zo hebben ze onder andere appeltaarten, brownies, kokos & citroentaart en mokka & hazelnotentaart.

VOOR UTRECHT
– we leveren van woensdag tm zondag
– eerste bezorgmoment tussen 10:00-11:00
– tweede bezorgmoment tussen 16:00-17:00
– bezorgkosten €2,50
– minimun bestelbedrag €12,50

VOOR AMSTERDAM
– we leveren op dinsdag & donderdag
– bezorgmoment tussen 12:00-15:00
– bezorgkosten €2,50
– minimum bestelbedrag €12,50

SMULLENDE ACTIES
– broodje & koffie/thee €7,50
– taartje & koffie/thee €5,50
– high tea €22,50 pp

Life’s a peach

Dit plekje heb ik onlangs ontdekt in het centrum van Utrecht. Ik heb bij Life’s a peach heerlijk genoten van een bombolone met vanille custard. Echt een aanrader! Ze hebben ook lactosevrije donuts. Het proberen waard. Je kan van woensdag tot en met zaterdag bestellen bij Life’s a peach om af te halen.

FOCACCIA’S
1. CIPOLLA -onion €3,50
2. DOLCE – Sweet potato, walnuts, balsamic glaze & plantbased goats Cheese €4,50
3. MOZZA – tomato sauce, Plantbased mozzarella & basil €3,50
4. OLIVE -tomato sauce, olives, capers & rucola €4,50
5. FUNGHI -Mushrooms, truffle oil, rucola & plantbased parmesaan €4,50
6. PESTO – roasted bell peppers (paprika), pesto €4,50
7. FARINATA- €2,90 (savory chickpea slice)
8. TORTA DI VERDURE – mix vegetable pie slice €4,50

SWEETS
7. pastel de nata 1,65
8. cinnamon donut 2,50
9. vanilla glaze donut 2,50
10. chocolate + raspberry glaze donut 2,50
11. vanilla custard filled bomobolone 2,80
12. berry jam filled bomobolone 2,80
13. carrot cake slice 3,50
14. chocolate cake 3,50

Gys

Nog voordat we thuis moesten blijven, ben ik nog met mijn nichtje gaan lunchen bij Gys. Ik heb hier gekozen voor heerlijke vegan pannenkoeken. Ook bij Gys kan je afhalen of laat het bezorgen via Deliveroo, Thuisbezorgd.nl of ubereats. Alles is 100% organisch, 100% vegetarisch, 95% vegan, en glutenvrij.

Spaghetteria

Zelf vind ik het heerlijk om bij Spaghetteria te buurten en in het zonnetje te genieten van een goede pasta. Dat kan nog steeds, maar dan in de zon op mijn eigen balkon of tuin met het eten van Spaghetteria bezorgd door Ubereats. Vanaf 17:00 tot 22:00 kan je elke dag van de week bij ze terecht voor bezorgen en pickup. 

Poketastic

Heb je zin in een pokebowl? Poké is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar sushirijst, verse vis en groenten centraal staan. Je kunt wel zeggen sushi in een schaal. Geen fan van rauwe vis geen paniek we hebben ook kip en diverse vegetarische en vegan producten.Onze groenten worden in onze eigengemaakt oosterse producten en zuren geweckt. Haal het bij Poketastic.

Stach

De winkels van Stach zijn open. ⁠In navolging op het besluit van de overheid, zijn de horeca-gedeeltes van de winkels afgesloten én hebben we aangepaste openingstijden. De burgerbar in Overveen is op vrijdag t/m zondag open voor take-away en bezorging van de lekkerste burgers en meer. Het STACH Café (Nieuwe Spiegelstraat), Forum Groningen en de winkel op het WTC zijn gesloten tot en met 6 april a.s. Je kan hier terecht voor een portie extra vitamines van de verse maaltijden, salades, sapjes en gingershots.

Winactie: lactosevrije kaas pakket van Keesmakers

lactosevrije kaas

Enkele weken geleden werd ik geïnterviewd door Keesmakers. Zij hadden input nodig voor hun productontwikkeling. Hier werk ik natuurlijk graag aan mee. Als dank heb ik een pakket met lactosevrije kaas gekregen. Heerlijk! Wat het mooie is: ik mag ook 1 pakket van Keesmakers weggeven. Lees hieronder wat het is en hoe je het pakket kan winnen.

Continue Reading

Lactosevrije kwark: Waarom heb je het nodig? En welke lactosevrije varianten zijn er?

Lactosevrije kwark

Sinds 7 januari ben ik begonnen met Personal Body Plan. Ik wil bewuster met mijn lichaam en het eten omgaan. Ik heb als doel vet verbranden met 2x sporten bij de sportschool. Om meer spieren te kweken, heb je eiwitten nodig. En eiwitten zit onder andere in kwark. Alleen de meeste kwark bevat lactose. Is er ook lactosevrije kwark? Welke kwark is mogelijk voor mensen met lactose intolerantie?

Continue Reading

Lactosevrij kerstontbijt

Lactosevrij kerstontbijt

De kerstman is onderweg. Wat ik zo gezellig aan kerst vind, is een (lactosevrij) kerstontbijt. Je komt in de woonkamer: de kerstboom staat aan, een kerstmuziekje op de achtergond, verwarming aan, geur van broodjes in de oven, de hele tafel staat vol met lekkernij. Het liefst met heel veel keuze aan lactosevrije producten. Ik heb 8 producten van de Jumbo en Albert Heijn op een rijtje gezet voor een lactosevrij kerstontbijt.

Continue Reading

WordPress PopUp Plugin

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten