Lactosevrijzijn? Hoe kijken buitenstaanders ernaar?

lactosevrij vraagteken

Vinden ze me geen aansteller? Staart iedereen me aan? Wat zullen ze denken? Maak ik het lastig voor anderen? Is het wel mogelijk? Allemaal vragen die weleens door mijn hoofd spoken. Klopt dit gevoel wel? Hoe denken anderen over lactose intolerantie?

Moet ik me bezwaard voelen?

Zelf voel ik me bezwaard als ik boodschappen laat doen door een ander of als we uiteten gaan en ik heb weer een aangepast menu. “Ehm…ja, ik heb lactose intolerantie, welke gerechten van de kaart mag ik wel en welke niet?” Zowel de mensen aan de tafel als het personeel kijkt me aan alsof ik iets heel geks zeg. Klopt dit gevoel wel? Ik moet niet voor anderen denken. Ik zal het een keertje vragen aan een ander. Aan iemand die er eerst nog helemaal niks wist van lactose intolerantie, maar nu heel dichtbij me staat en alles van dichtbij mee maakt, mijn vriend Pepijn.

Het is toch hetzelfde al gluten-allergie?

Zo zaten we dan op de zondagmorgen met een kopje thee op de bank. Net voordat we aanschuiven aan de ontbijttafel met warme broodjes uit de oven. Het is voor mij voor het eerst dat ik dit eigenlijk direct aan hem vraag. Ik voel me snel bezwaard. Dat zit in mezelf en zo maak ik mezelf gek, maar hoe kijkt een ander eigenlijk tegen lactose intolerantie. Pepijn geeft aan nog nooit van lactose intolerantie te hebben gehoord, voordat hij me leerde kennen. “Het is toch hetzelfde als gluten-allergie?” Zo wordt het wel naar buiten gebracht, maar het is wel anders. Het is geen allergie, maar een intolerantie. Bij een voedselallergie reageer je op bepaalde eiwitten uit de voeding. Deze eiwitten (en voedingsmiddelen met deze eiwitten) worden allergenen genoemd. Als je allergisch bent, maakt je lichaam antistoffen aan tegen de allergenen. Bij een allergie heeft het niet te maken met de vertering van een stof.  Bij een intolerantie is er geen anti-stof te vinden in het bloed. Het lichaam reageert bij een voedselintollerantie niet op eiwitten (allergenen) maar op de zogenoemde triggers. Triggers zijn de stoffen die niet verteerd kunnen worden zoals lactose en daardoor reacties opwekken in je lichaam. Voorbeelden van reacties op triggers zijn: het opzetten van je buik, misselijkheid, diarree.

Hoe kom je als buitenstaander aan informatie over lactose intolerantie?

Hoe kom je aan informatie wat iemand met lactose intolerantie dan wel en niet mag? Waarop mijn vriend reageert trouw antwoordt met “via jouw website en de facebook-pagina“. Hier heb ik me in kunnen lezen over wat lactose intolerantie inhoudt en wat je wel en niet mag. Dat is toch mooi om te horen. Je eigen vriend inlichten met behulp van de website LactoseVrijZijn. Ondanks dat hij zelf geen lactose intolerantie heeft, merkt hij toch de veranderingen. Hij kookt lactosevrij, de boodschappen zijn lactosevrij, tijdens uiteten heb ik een aangepast gerecht. Hij vindt het geen beperking en geeft zelf aan dat er veel vervanging is van lactose bevattende producten, denk aan Alpro, lactosevrije producten etc. Nederland is redelijk ver op het gebied van allergieën en intoleranties. Op verpakkingen staat genoteerd of het lactose bevat. “Het kost me meer tijd en geld, maar het is zoals het is. Ik wil voorkomen dat jij straks last van je buik hebt.”

Met z’n allen staan we sterk!

Ik moet sterk staan en voet bij stuk houden. Zolang ik me elke keer maar blijf aanpassen aan anderen en de pillen inneem, wordt lactose intolerantie niet bekender. Hoe bekender en normaler lactose intolerantie wordt, hoe meer variatie je in restaurants en winkels zal vinden. Samen moeten we sterk staan!

Pas jij je snel aan of houd je voet bij stuk?

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Henny Soumang 12 december 2015 at 02:47

  Geweldig jou site…..en hoe jij met je LI omgaat. Helaas heb ik minder goede ervaringen. Zelf heb ik sinds 2012 LI. daarbij ben ik ook vegetariër en hou niet van koken. Dat alles bijelkaar en vaak het onbegrip, vindt ik uit eten gaan niet meer zo fijn als vroeger. Zelfs boodschappen doen in de supermarkt vindt ik vaak al een beproeving. Maar jij gaat er zo heerlijk positief en geweldig mee om heerlijk om te lezen. Veel suc6 verder.

  • Reply Manon Kepel 12 december 2015 at 11:51

   Hi Henny bedankt voor je leuke reactie! Samen maken we lactose intolerantie steeds bekender, waardoor het steeds makkelijker wordt.

  Geef hier jouw reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  WordPress PopUp Plugin
  %d bloggers liken dit:

  Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten