Lactose intolerantie op latere leeftijd

lactose intolerantie op latere leeftijd

Toen ik lactose intolerantie op latere leeftijd bij mezelf ontdekte, was ik 17 a 18 jaar. Vroeger had ik nergens last van. Als kind hoefde ik nergens op te letten. Ik dronk melk, ik at taart. Heerlijk! Maar ik ben niet de enige. Vijftien procent van de Nederlanders boven de veertig jaar kan niet alle lactose voeding verteren. Dat is best veel. Hoe kan het dan dat je lactose intolerantie op latere leeftijd krijgt?

Bij mij waren hier 2 redenen voor:

Indische achtergrond

1 reden is duidelijk: Lactose-intolerantie komt weinig voor bij West-Europeanen en Noord-Amerikanen. Bij mensen van Afrikaanse, Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Zuid-Europese afkomst komt daarentegen lactose-intolerantie veel vaker voor.  Aangezien ik half Indisch ben en half Nederlands verklaart het dat ik lactose intolerant ben. Ik ben trots op mijn achtergrond als Indisch meisje, maar het is jammer dat net dit stukje Indisch is doorgekomen.

aziatisch

Bron afbeelding: Friesland Campina

Beschadiging van de darmmucosa

De andere reden kan een beschadiging van de darmmucosa zijn. Dit duidt op schade aan de slijmvlieslaag in je darmen welke in de loop der jaren is ontstaan en niet goed hersteld kon worden. Deze beschadiging kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

 • infecties zoals gastro-enteritis, na bestraling, na een
  darmoperatie, onbehandelde coeliakie, darmparasieten of een
  virus (zoals rotavirus)
 • bacteriële overgroei in de dunne darm na een dunne
  darmresectie of een stenose
 • een periode van ondervoeding
 • een toxisch effect van medicijnen (zoals antibiotica) of alcohol op
  de darmmucosa

Op welke leeftijd ontdekte jij dat je lactose intolerant bent? Wil je ook weten of je lactose intolerant bent? Lees dan de verschillende lactose intolerantie testen. En test het! Voor mij was het een opluchting. Sinds ik weet wat het is, weet ik waar ik op moet letten en kan ik er rekening mee houden. Hierdoor heb ik geen last van buikpijn, misselijkheid en vermoeidheid.

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

No Comments

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WordPress PopUp Plugin
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten