Heb je af en toe ook zo’n zin in cappuccino of een glaasje melk? Helaas kunnen mensen met lactose intolerantie melk niet verdragen. Tegenwoordig zijn er steeds meer vervangers voor melk zoals lactosevrije melk. Wat het is en welke er zijn leg ik hieronder uit.
Wat is lactosevrije melk?
In je lichaam wordt lactose gesplitst tot glucose en galactose. Bij lactosevrije melk wordt van de lactose al van tevoren gesplitst in glucose en galactose, zodat je lichaam het niet meer hoeft te doen. Doordat de lactose al gesplitst is, bevat de lactosevrije melk dus geen lactose, maar glucose en galactose. Echter bevat het nog wel een spoor van lactose. Per persoon verschilt het of je het kan verdragen ja of de nee. Bij mij ligt het er ook al aan wat ik die dag al qua eten en drinken op heb.
Melk is voor niemand echt gezond
Dit keer zijn het niet de calorieën. Uit verschillende onderzoeken en artikelen is gebleken dat melk een oorzaak* kan zijn van:
- Botontkalking (melk is dus niet goed voor je botten)
- Diabetes (omdat je insulineniveau sterk stijgt door zuivel)
- Kanker (omdat koeien kunstmatig groeihormonen krijgen toegediend)
- Schizofrenie en autisme (als een melkeiwit niet goed afgebroken wordt)
*Dit is vaak niet de enige oorzaak. Het kan ook erfelijk zijn.
Welke varianten zijn er op lactosevrije melk?
Naast lactosevrije melk zijn er ook plantaardige soorten melk. Lees welke varianten er zijn.
Kokosmelk
Kokosmelk is gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Het is romig en wat dikker. Kokosmelk is te koop in blik of pak. De blikvariant is dikker en beter is om mee te koken. De kokosmelk in een pak is wat dunner en geschikter om te gebruiken in je havermoutpap of om te drinken. De kokosnoot bevat vol goede vetten, maar weinig proteïne. Kokosmelk is een goede variant om als melk in je koffie te drinken.
Tip: zet een blik kokosmelk op de kop in de koelkast voor 24 uur, het water wordt gescheiden van de vetten en deze kun je er zo afscheppen en opkloppen met een (elektrische) garde en je hebt plantaardige slagroom!
Hazelnoot- en amandelmelk
Hazelnoten en amandelen zitten vol essentiële aminozuren met een gunstige binding dat hierdoor goed wordt opgenomen door het lichaam. Het hoge gehalte vezels en vetten in deze melk zorgt voor een snel verzadigd gevoel. Hazelnotenmelk ontstaat door rauwe hazelnoten te laten weken, te vermalen met water en vervolgens te zeven. Het voordeel van amandelmelk is dat het vet uit de melk licht verteerbaar is en dus gunstig voor leverpatiënten. Daarnaast bevat het een hoog gehalte fosfaten en magnesium dat goed is voor het zenuwstelsel. De smaak van de melk is best romig en beige van kleur. Let bij het kopen wel op de suikers. Amandelmelk is tegenwoordig ook ongezoet te koop is. De gekoelde melk is minder gezoet dan de houdbare variant.
Rijste- en havermelk
Een andere plantaardige melksoort is haver- en rijstemelk. Deze zijn te koop in de supermarkt, maar je kan het ook zelf maken.
Rijstemelk is zoeter en dunner dan koemelk en een goed melk alternatief om te gebruiken tijdens het bakken van bijvoorbeeld pannenkoeken. Rijstemelk bevat veel vezels, maar een stuk minder eiwitten en meestal zit er ook geen vitamine B12 in. De GI (Glycemische Index) van rijstemelk ligt aan de hoge kant waardoor deze meer effect heeft op de bloedsuikerspiegel.
Havermelk heeft zoals je wel kan bedenken een havermout smaak. Hier moet je van houden of aan wennen. De melk is waterig, maar minder troebel dan rijstemelk. Havermelk bevat vrij weinig vitamines van nature en worden er niet altijd aan toegevoegd. Havermelk bevat veel vezels, een laag vetgehalte en is cholesterolvrij.
Hennepmelk
Ik kende het ook niet, maar het bestaat echt. Het is melk gemaakt van gepeld hennepzaad. Kant en klaar te koop in pakken bij diverse reformzaken, of je maakt het zelf in de blender. Deze melksoort is rijk aan omega 3 vetzuren, het bevat ijzer en is een goede bron van magnesium. De smaak is even wennen, omdat het iets aardser dan andere plantaardige melksoorten smaakt maar wel romig.
Sojamelk
Zelf drink ik veel sojamelk. Vooral de rode vruchten. Super lekker! Sojamelk valt onder de plantaardige melksoorten. Het is rijk aan eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren. Het heeft een romiger en zoete smaak. Let wel op: Soja is negen van de tien keer genetisch gemanipuleerd en bevat – zoals alle peulvruchten – fytinezuur dat de opname van belangrijke vitaminen en mineralen nadelig beïnvloed. Daarnaast is soja een allergeen, waar veel mensen allergisch voor kunnen zijn. Daarnaast zit er veel suiker in, helemaal de houdbare versie. Sojamelk bevat daarnaast fyto-oestrogenen die effect hebben op de hormoonbalans in negatieve zin. Wist je dat dit één van de oorzaken van de ‘manboobs’, de extreem vroeg ‘volwassen’ meisjes is en kan zelfs tot onvruchtbaarheid leiden, zowel bij vrouwen als mannen. Ondanks dat het zo lekker is, zou ik het toch laten staan. Gefermenteerde soja producten zoals miso, tempeh en tamari kun je prima gebruiken overigens. Door het fermentatieproces raakt het zijn ongezonde stoffen namelijk kwijt. Als je het af en toe neemt, is dat natuurlijk niet erg zoals latte met soja en nog altijd een beter alternatief dan een latte met koemelk. Het gaat om de mate.
1 Comment
Wat als je geen houdbare produkten lust en alpro soyaprodukten ook niet. Heb veel smaken geprobeert maar de geur van die houdbare produkten en de dikte van die melk daar ga ik letterlijk van over mijn nek. Wat moet je dan eten als je lactulose arm moet eten en drinken anders blijf je last van diaree houden.