Pastel de Nata - lactosevrij
Equipment
- Muffinbakvorm
- Glas
- Deegroller
Ingrediënten
- 5 vellen bladerdeeg
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
- 250 ml Almond Dream Sugerfree
- rasp van 1 citroen
- 5 eidooiers
- 70 gr suiker rietsuiker
- paar druppels vanille aroma
- 1 zakje vanillesuiker
- plantaardige boter om in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven op 220 graden.
- Vet de muffinvorm in met plantaardige boter.
- Bestuif een plank of waar je het deeg op wil rollen met bloem. Bestuif nog wat bloem over de deegroller. Rol het deeg uit over de plank en steek met het glas 2 rondjes in het deeg. Plaats de rondjes deeg in de muffinvormpjes.
- Verwarm de Almond Dream met een pannetje. Laat het niet koken.
- Voeg hier een paar druppels vanille aan.
- Rasp wat schilfers van de citroenschil en voeg dit toe in het mengsel in het pannetje.
- Klop de eidooiers in een kommetje los met een garde.
- Voeg suiker, vanillesuiker en bloem toe en roer dit mengsel glad.
- Voeg dit eiermengsel geleidelijk bij de warme room en laat het mengsel al roerend opnemen.
- Laat het mengsel daarna iets indikken.
- Schep het mengsel in de bladerdeegvormpjes tot iets onder de rand.
- Plaats de vormpjes in de oven voor ongeveer 15 min.
- Haal de vormpjes uit de oven en laat het afkoelen
- Zodra ze afgekoeld zijn, kan je de Pastel de Nata uit de bakvorm halen.
Pastel de Nata – lactosevrij
Equipment
- Muffinbakvorm
- Glas
- Deegroller
Ingrediënten
- 5 vellen bladerdeeg
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
- 250 ml Almond Dream Sugerfree
- rasp van 1 citroen
- 5 eidooiers
- 70 gr suiker rietsuiker
- paar druppels vanille aroma
- 1 zakje vanillesuiker
- plantaardige boter om in te vetten
Instructies
- Verwarm de oven op 220 graden.
- Vet de muffinvorm in met plantaardige boter.
- Bestuif een plank of waar je het deeg op wil rollen met bloem. Bestuif nog wat bloem over de deegroller. Rol het deeg uit over de plank en steek met het glas 2 rondjes in het deeg. Plaats de rondjes deeg in de muffinvormpjes.
- Verwarm de Almond Dream met een pannetje. Laat het niet koken.
- Voeg hier een paar druppels vanille aan.
- Rasp wat schilfers van de citroenschil en voeg dit toe in het mengsel in het pannetje.
- Klop de eidooiers in een kommetje los met een garde.
- Voeg suiker, vanillesuiker en bloem toe en roer dit mengsel glad.
- Voeg dit eiermengsel geleidelijk bij de warme room en laat het mengsel al roerend opnemen.
- Laat het mengsel daarna iets indikken.
- Schep het mengsel in de bladerdeegvormpjes tot iets onder de rand.
- Plaats de vormpjes in de oven voor ongeveer 15 min.
- Haal de vormpjes uit de oven en laat het afkoelen
- Zodra ze afgekoeld zijn, kan je de Pastel de Nata uit de bakvorm halen.
Ken je dat gevoel dat je op vakantie bent en zoveel lekkers ziet, maar het niet mag? Ik had dat afgelopen vakantie in Lissabon. Ik was met mijn broertje en mijn ouders op vakantie in Lissabon. Allereerst wat een geweldige stad. Ik kom er zeker terug! In Lissabon hebben ze veel zoetigheden. De specialiteit uit Lissabon is Pastel de Nata. Het is te vergelijken met crème brûlée of crema catalana. Het ziet er niet alleen heerlijk uit! Dat is het ook.
De achtergrond van Pastel de Nata
Pastéis de Belém of pastéis de nata (letterlijk: gebakje uit Belém/roomgebakje; enkelvoud: pastel de Belém/nata) is een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Het is te verkrijgen in veel cafes en banketbakkerijen in Portugal, maar het oorspronkelijke recept is geheim.
Er zijn meerdere verhalen over de geschiedenis van de pastéis. Het volgende wordt verteld door de Casa Pastéis de Belém:
Aan het begin van de 19e eeuw stonden een klooster (El Mosteiro dos Jeronimos) en een suikerriet raffinaderij naast elkaar in de stad Belém. Het klooster werd na de Liberale revolutie van 1820 gesloten en de geestelijkheid kreeg geen financiële hulp meer van de staat. Om op eigen houtje het hoofd boven water te blijven houden sloegen de geestelijken en werknemers van de raffinaderij de handen in een: de verkoop van de Pastéis de Belém begon. Deze pasteitjes werden steeds populairder onder bezoekers van de streek en de populariteit breidde zich uit. Vanaf 1837 werden de pasteitjes gemaakt in de gebouwen van de raffinaderij. Er wordt gezegd dat het geheime recept van de monniken nog steeds gebruikt wordt door de Casa Pastéis de Belém van tegenwoordig.
1 Comment
[…] Wil je liever een lactosevrije variant van dit dessert? Klik dan hier! […]