Je kent het vast wel: je zit op de bank en je hebt zin in een ongezonde snack. Een ontzettende eetbui! Maar een stemmetje in je hoofd zegt: Nee, niet doen. Het is ongezond en onnodig. Op moment word je gelukkig, maar erna baal je en heb je spijt. Hoe kan dat eigenlijk? En wat is het?
Hoe kom je van die eetbuiten af?
Je eetbuien verdwijnen langzaam op het moment dat je goede voedingsstoffen binnen krijgt. Zorg dat je drie maaltijden op een dag eet met volkoren producten, vis, rijst, yoghurt, verse groenten, kip, groenteburger, noten enzovoort. Mocht je tussendoor toch trek hebben, neem dan fruit en/of rauwkost. Een eetbui krijg je als jouw lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
Heb je zin in zoet/chocolade/chips? Dan vraagt jouw lichaam om bepaalde voedingsstoffen zoals magnesium, proteïne, ijzer, etc. Als je dit eet, dan stil je de trek in snacks.
Wat betekenen de eetbuien?
Er zijn verschillende eetbuiten, namelijk een emotionele en een lichamelijke eetbui. Wat is het verschil?
Een emotionele eetbui
Een eetbui kan psychisch zijn. Je bent bijvoorbeeld zoveel met diëten bezig, waar een heel streng crashdieet (mindfuck) aan gekoppeld zit waarbij je niks mag.
Lichamelijke eetbuien
Eetbuien kan ook de oorzaak zijn van een tekort aan voedingsstoffen in het lichaam. Het lijkt alsof je zin hebt in chocolade, zoetigheden of zoute snacks, maar eigenlijk mist je lichaam bepaalde voedingsstoffen. Als je die stoffen aanvult, dan worden je eetbuien minder en word je vanzelf een blijer mens.
Hoe kan je hier mee omgaan?
Water
Heb je weer een eetbui? Drink dan allereerst rustig 1 glas water. Een glas water kan er namelijk voor zorgen dat je hongergevoel in de war is met je dorstgevoel. Na een glas water gaat je eetbui weg. Je lichaam had gewoon vocht nodig.
Chocolade
Vaak heb ik het gevoel dat ik echt chocolade echt moet hebben. Dan heb je meestal een tekort aan het mineraal magnesium. Dit los je op door 2 stukjes pure chocolade (met meer dan 70% cacao) te eten of 1 eetlepel raw cacaopoeder in je smoothie te doen. Zo vul je het magnesiumtekort aan. Hierdoor heb je minder behoefte aan chocolade. Meer noten, zaden, sojabonen en schelpdieren eten, helpt ook.
Zoetigheden
Een drang naar zoetigheden kan mogelijk komen door een schommeling in je bloedsuiker. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel in balans te krijgen. Dit kan je doen door meer fruit, groene groenten, gedroogd fruit, volkoren brood, bonen, broccoli (met andere woorden: voeding met veel vezels) toe te voegen aan je eetpatroon. Het eten van te veel koekjes, taart en snoepjes werkt alleen maar in je nadeel. Je eetbuien worden hierdoor alleen maar groter worden, doordat je enorme ups en downs in je bloedsuikerspiegel krijgt.
Zoute snacks
Heb je soms ook zo’n trek in zoute dingen zoals chips en popcorn? De reden hiervan kan het stressgehalte in je lichaam zijn. Stress zorgt er voor dat je sneller trek krijgt in zoute snacks. Tips om te ontstressen: mediteren, goed slapen, pauzeren tijdens hard werken, tijd voor jezelf, yogaoefeningen en ademhalingsoefeningen. Tips voor het eten: eet rustig, kauw goed en voeg vis en onbewerkt zeezout toe aan je maaltijden. Een andere reden kan zijn dat je lichaam zout tekort komt, doordat je bijvoorbeeld veel hebt gezweet (en dus veel zout hebt verloren).
No Comments