Leven met een vriendin met lactose intolerantie

lactose intolerantie vriendin

Voorheen wist ik niet helemaal wat lactose intolerantie betekende, ik dacht iets met een allergie voor zuivel. Maar gaandeweg het daten vertelde mijn vriendin wat lactose intolerantie eigenlijk inhield en werd mij duidelijk dat lactose in meer producten zit dan je denkt (bijvoorbeeld brood) en dat eigenlijk de aandacht voor lactose intolerantie nihil is. Uiteindelijk als vriend zijnde kreeg ik automatisch steeds meer met lactose intolerantie te maken. Om hiervan een beeld te schetsen, hieronder een aantal situaties hoe het is om een partner te hebben met een (lactose) intolerantie. En ja, er zijn ook voordelen!

Koken en boodschappen doen

De eerste keer koken voor je vriendin wil je natuurlijk indruk maken, maar ik kon meteen al een aantal recepten doorstrepen. Eigen gemaakte pizza, lasagne, mijn huisgemaakte gehaktballen, overal moest ik wel met ingrediënten werken waar melk in zat. Na een speurtocht op internet werd het uiteindelijk een pasta, maar dan zonder Parmezaanse kaas. Eenmaal in de Jumbo had ik van mijn vriendin al afgekeken dat ik een extra ingrediëntencheck moest doen op de producten. Eigenlijk mis je dan een soort van keurmerk zodat je wat tijd kan besparen op deze check. Mijn recept was inmiddels compleet en toen vond ik in de Jumbo een apart schap met lactosevrije producten, ideaal! Als lekkernij had ik dus nog een pure chocoladereep meegenomen.

lactosevrije boodschappen

Uiteten

Af en toe de deur uit gaan om een hapje te eten, daar houd ik wel van. Ik en mijn vriendin kiezen niet specifiek een restaurant die bekend staat om zijn lactosevrije eten, we zien eigenlijk wel wat er op ons pad komt. Eenmaal de kaart gekregen hoor ik natuurlijk vaak de zin: “Ik heb wel nog een vraagje, ik heb een lactose intolerantie?”. Ik moet eerlijk zeggen dat hier altijd coulant en netjes op wordt gereageerd door diegene die ons bedienen. Opmerkelijk is wel dat niet elke bediende weet wat lactose intolerantie is. Aan de ene kant snap ik het wel, ik wist ook niet precies wat de intolerantie inhield. Aan de andere kant, je werkt in de horeca. Een beetje kennis over intoleranties is wel een pré. Bij twee van de drie restaurant is er een speciale kaart voor intoleranties, dus het is wel te merken dat er steeds meer aandacht voor lactose intolerantie komt. Heel af en toe merk ik wel aan de houding van de bediende dat zij denken dat lactose intolerantie een soort van hype is, zoals bijvoorbeeld glutenvrij eten. Terwijl bij notenallergieën wel snel een belletje gaat rinkelen, naar mijn mening een gebrek aandacht voor deze intolerantie binnen de maatschappij.

Koffie drinken

Kijk, een voordeel van koffie drinken met een partner met koffie drinken is: ik mag altijd de koekjes! Een nadeel is dat ik af en toe wel een taart wil bij de koffie en dan kan je deze niet zo snel delen. Mijn vriendin bestelt vaak een cappuccino met sojamelk en eigenlijk heeft bijna elke koffietent wel sojamelk op voorraad. Een pluspunt!

koffie

Feestjes en excuses aanbieden

Bij verjaardagen of grotere feesten zoals bruiloften wordt er wel eens gevraagd of er allergieën of intoleranties zijn waar rekening mee gehouden kan worden. Logischerwijze wordt dit door mijn vriendin aangegeven, maar meteen kom daar vaak een excuses achteraan. Ze voelt zich bezwaard en wil desnoods zelf iets meenemen. Onnodig en soms kan ik er zelfs een beetje boos om worden. Want de excuses komt vanuit de gedachtegang dat niet iedereen weet wat lactose intolerantie is, het is nog niet helemaal maatschappelijk geaccepteerd. De excuses zie ik zelf juist als aanmoediging voor mensen om lactose intolerantie als hype te zien. Maar gelukkig bied mijn vriendin haar excuses al een stuk minder aan dan voorheen.

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

No Comments

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WordPress PopUp Plugin
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten