2015: Het jaar van LactoseVrijZijn
Het einde van het jaar 2015 is in zicht. Het was een mooi jaar. Dit jaar ben ik begonnen met mijn website LactoseVrijZijn en de reacties zijn geweldig. Ik wil jullie hiervoor bedanken! Ik doe het met veel plezier.
Om jullie een beeld te geven van de reacties:
“Geweldig jou site…..en hoe jij met je LI omgaat. Helaas heb ik minder goede ervaringen. Zelf heb ik sinds 2012 LI. daarbij ben ik ook vegetariër en hou niet van koken. Dat alles bijelkaar en vaak het onbegrip, vindt ik uit eten gaan niet meer zo fijn als vroeger. Zelfs boodschappen doen in de supermarkt vindt ik vaak al een beproeving. Maar jij gaat er zo heerlijk positief en geweldig mee om heerlijk om te lezen. Veel suc6 verder.”
&
“Hi! Je website inspireert mij enorm. Ik ben lactose intolerant en het is elke dag weer een struggle wat ik moet eten. Omdat mijn ouders dat weten kreeg ik vandaag dit plaatje en ik denk dat jij het ook wel kan waarderen. Vandaar m’n berichtje! Ga zo door!”
Daar doe ik het voor! Om mensen te inspireren en een helpende hand te bieden.
Oud & Nieuw-viering met lactosevrije hapjes
Het is leuk om het jaar goed af te sluiten met heerlijk eten en drinken.
Let wel op: in wijn kan ook lactose zitten. Check de achterkant.
Hieronder heb ik een paar tips voor lekkere lactosevrije hapjes als lactosevrije oliebollen, lactosevrije appelflappen, rauwkost met lactosevrije dip, tomatensaus met gehaktballetjes en lactosevrije gevulde eieren. Zie hieronder de recepten.
Lactosevrije oliebollen
Ingredienten:
- 80 gram gist
- 1 kilo tarwebloem
- 1 liter water
- 20 gram zout
- 50 gram rietsuiker
- 10 gram kaneel
- 200 gram rozijnen
- 100 gram stukjes appel
- 4 druppeltjes citroensap
- zonnebloemolie
Bereidingswijze:
- Los het gist op in het water en meng het kort
- Voeg de bloem toe en meng het beslag met de mixer op de laagste stand
- Roer het zout, de suiker, kaneel, rozijnen, appelstukjes en citroensap door het deeg
- Dek het deeg af met een natte theedoek en laat het 45 minuten rijzen (gebruik een grote beslagkom, want het zal behoorlijk veel worden)
- Zet de frituurpan op 190°C
- Schep het beslag met een lepel of bolletjesschep in de frituurpan en bak de oliebollen in 6 minuten goudbruin
- Serveer de oliebollen met poedersuiker
- Eet smakelijk!
Appelflappen met citroen
Ingredienten:
- 10 bladerdeegvellen (lactosevrij, bv van Jumbo huismerk)
- 3 appels
- 0,5 citroen
- 6 eetlepels suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel kaneel
- 75 gram rozijnen
- 75 gram krenten
Bereidingswijze:
- Leg de ontdooide bladerdeegvellen naast elkaar.
- Schil de appels en snijd ze heel klein
- Leg dit in een kom
- Voeg de rozijnen en krenten toe
- Voeg 2 eetlepels suiker en de kaneel toe
- Rasp met een fijne rasp de schil van een halve citroen en voeg dit toe aan het mengsel
- Schep het geheel goed door
- Leg het mengsel in het midden van de bladerdeegvellen en vouw ze dicht
- Smeer nu met een kwastje het ei erop, laat de suiker erop vallen en zorg dat het overal zit
- Verwarm de oven voor op 200 graden celsius
- Vet de bakplaat in en leg de flapjes erop
- Plaats de appelflappen voor 17,5 minuut in de oven
- Eet smakelijk!
Rauwkost met dipjes
Hierbij kan je denken aan radijsjes, komkommer, paprika’s, prei en nog meer. Tip voor een dipje is hoisin saus, honing-mosterd saus (van de AH huismerk) of maak het zelf:
Honing-mosterd saus
Voeg de volgende ingrediënten samen in een kom:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1,5 eetlepels honing
- 1/2 eetlepel appelazijn
- 1 theelepel grove mosterd
- 1 mespuntje zout
- 1 mespuntje peper
Tomatensaus met gehaktballetjes
Ingredienten tomatensaus:
- 4 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, uit de pers
- 1 wortel (100 g), in kleine stukken
- 1 kleine prei, in ringen
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 el suiker
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- ½ blokje groentebouillon
- 400 g gezeefde tomaat
- 400 ml water
Ingredienten gehaktballetjes:
- 400 g gehakt
- 1 tl zout
- 1 ei
- 2 beschuiten
Bereidingswijze:
- Verhit 2 el van de olie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook, wortel, prei, paprika en suiker ± 5 min. op matig vuur.
- Doe de kruiden, het bouillonblokje, de gezeefde tomaat en het water erbij en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur laag, zet een deksel op de pan en laat het mengsel ± 20 min. zachtjes koken. Pureer de saus evt. met een staafmixer om ’m extra glad te maken en breng op smaak met peper en zout.
- Doe ondertussen het gehakt, zout en ei in een grote kom. Zet een groot bord klaar om de balletjes op te leggen. Knijp de beschuiten fijn tussen je handen boven het gehakt. Meng alles goed en maak van het gehakt balletjes van 2½ cm doorsnee.
- Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes in ± 3 min. rondom bruin. Doe de balletjes in de tomatensaus en laat ze nog ± 10 min. op laag vuur mee pruttelen in de saus.
Gevulde eieren
Ingredienten:
- 6 eieren
- 1 kleine ui (klein gesneden)
- 3 eetlepels mayonaise (De Zaanse is gluten en lactosevrij!)
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel paprikapoeder
Bereidingswijze:
- Kook de eieren 10 minuten een paar uur van te voren.
- Laat ze afkoelen voordat je ze gaat pellen.
- Snijd de eieren doormidden en haal de dooiers er met een theelepeltje.
- Doe de dooiers in een kom samen met bovenstaande ingrediënten
- Goed luchtig mixen met een mixer.
- De halve eieren op een schaal leggen.
- Plaats het dooiermengsel in de eihelften. Dit kan met een slagroomspuit.
- Optie: Garneren met peterselie.
- Eet smakelijk!
Meer tips voor hapjes zoals bulgur-salade zie recepten.
Een gelukkig nieuwjaar alvast! Tot in het nieuwe jaar! Op naar een mooi 2016 met nog meer lactosevrije tips en trucs.
Wat eet jij met Oud & Nieuw? Laat het hieronder weten.
2 Comments
Bij de Lidl verkopen ze een heerlijke, volkoren kerststol met nootjes én lactosevrij! Al twee jaar een hit hier in huis. Nu nog lactosevrije oliebollen en appelbeignets vinden…
Hi Marina, de appelbeignets van de Albert Heijn zijn lactosevrij! Kan wel sporen bevatten van melk. Dus het is maar ook intolerant je bent.