Koemelkallergie en lactose intolerantie worden wel eens door elkaar gehaald. Het heeft inderdaad allebei met zuivelproducten te maken en je kan bij beide klachten hebben als buikpijn, darmkrampen, diarree, winderigheid, en een opgezette buik. Om misverstanden te voorkomen zal ik het verschil uitleggen. Als je er zeker van wilt zijn welke allergie je hebt, dan adviseer ik je om naar de dokter te gaan en het verder uit te laten zoeken.
Wat is koemelkallergie?
Koemelkallergie is een extreme reactie van het afweersysteem op de eiwitten die zich bevinden in koemelk. Andere termen zijn koemelkovergevoeligheid of koemelkintolerantie. Het afweersysteem vecht hier tegen en dat kan leiden tot allergische klachten als huiduitslag, eczeem, spugen, diarree, darmkrampjes, buikpijn, benauwdheid of overmatig huilen. Koemelkallergie komt het meeste voor op de zuigelingenleeftijd.De allergie voor het melkeiwit ontstaat vaak voor het eerste levensjaar op basis van aanleg. Ongeveer 5 procent van alle Nederlandse baby’s heeft er in mindere of meerdere mate last van. De allergie komt in bepaalde families meer voor dan in andere.
Wat is het verschil met lactose intolerantie?
Het afweersysteem speelt bij lactose intolerantie geen rol. Bij een lactose intolerantie kan het lichaam melksuiker oftewel lactose niet verteren, door komt door een tekort aan het enzym lactase. De klachten zijn voornamelijk vanuit de darmen zoals: buikpijn, darmkrampen, diarree, winderigheid, en een opgezette buik. voor meer informatie zie de pagina wat is lactose intolerantie?
Dieet bij koemelkallergie
Net als bij koemelkallergie is het belangrijk om melkproducten als yoghurt en kaas te vermijden. Bij een baby is dat soms lastig, omdat melkeiwit in de vorm van melkpoeder, een relatief goedkoop en goed verwerkbaar product is. Tevens worden door de levensmiddelenindustrie veel producten voorzien van toegevoegde melksubstanties, zoals melkpoeder, melkwei en melkeiwit. Dus melk zit in veel producten verstopt.
Behoorlijk wat kant en klaar producten, bakwaren, soepen en sauzen bevatten melk. Soms kunnen zelfs vleeswaren en verpakte sinaasappelsap melk bevatten! Het is dus van groot belang dat je alle etiketten controleert en bij twijfel niet doen.
Samenstelling van melk
- Melkeiwit (verschillende soorten eiwitten),
- Melkvet,
- Melksuiker of lactose,
- Melkwei, vochtgedeelte van de melk.
- Mineralen o.a. calcium en fosfor.
Op zoek naar vervangende producten? Lees ze hier.
Er zit dus daadwerkelijk een verschil tussen koemelkallergie en lactose intolerantie. Het belangrijkste is dat bij koemelkallergie het afweersysteem een grote rol speelt. Ik heb zelf lactose intolerantie en ben hier ook op getest. Op mijn website kan je dan ook voornamelijk informatie vinden over lactose intolerantie.
1 Comment
Heldere uitleg, dank hiervoor !