De voedselallergie/-intolerantie van Marleen – Coeliakie & lactose-intolerantie

Elke 2 weken interview ik een persoon met een voedselintolerantie of -allergie. Ik ben erg benieuwd hoe zij hiermee omgaan. Hierbij het verhaal van Marleen. Marleen is 22 jaar oud en heeft coeliakie & lactose intolerantie. In juli 2016 heeft Marleen een buikgriep gehad. De klachten hielden aan en de huisarts was in de veronderstelling dat het een nasleep van de buikgriep was en het vanzelf over zou gaan. Helaas bleek dit niet het geval te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat ze Coeliakie en lactose intolerantie is.

Naam:                                                        Marleen Trompenaars

Leeftijd:                                                    22 jaar

Woonplaats:                                           Eersel

Voedselallergie/-intolerantie:       Coeliakie + lactose-intolerantie

Wie ben je?

Ik ben Marleen Trompenaars, 22 jaar, en ik woon samen met mijn vriend in Eersel. Ik vind het erg leuk om te koken en te bakken. Maar ik vind het ook erg leuk om foto’s te maken of om lekker te knutselen en te freubelen.

Op welke leeftijd en hoe kwam je erachter dat je een voedselallergie/-intolerantie had?

In juli 2016 heb ik een buikgriep gehad. De klachten hielden erg lang aan, maar de huisarts was in de veronderstelling dat het een nasleep van de buikgriep was en het vanzelf over zou gaan. Helaas bleek dit niet het geval te zijn. Ik zag mijn gewicht in een hele korte tijd flink afnemen en ik voelde mezelf steeds slapper en zieker worden. Uiteindelijk is er na heel wat onderzoeken vanuit de huisarts en daarna nog eens vanuit het ziekenhuis een diagnose gekomen. In oktober 2016 kreeg ik de diagnose coeliakie en in december 2016 kreeg ik de diagnose lactose-intolerantie. Ik was bij beide diagnoses dus 22 jaar oud.

Wat waren de klachten?

Buikklachten, geen eetlust, gewichtsverlies, weinig concentratie, weinig energie, etc.

Hoe is bij jou vastgesteld dat je een voedselallergie/-intolerantie hebt?

Coeliakie is vastgesteld middels een gastroscopie, waarbij er vier biopten zijn genomen. De lactose-intolerantie is vastgesteld middels een priktest, waarbij ik eerst een vingerprik kreeg, toen een bepaalde hoeveelheid lactase moest drinken en vervolgens ieder half uur nog een vingerprik kreeg.

Hoe heeft dit je leven beïnvloed?

Het heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer met eten bezig ben en bewuster ben geworden van wat ik eet. Ik vond het altijd al leuk om te bakken en te koken, wat op dit moment een veel belangijker deel van mijn leven is geworden. Ik bak namelijk zelf mijn brood en tussendoortjes.

Daarnaast heeft het ook een impact op het buitenshuis eten. Dit vergt altijd de nodige voorbereidingen als we een dagje uit of uit eten gaan, maar bijvoorbeeld ook als we bij familie of vrienden gaan eten. Altijd dien je vooraf uit te zoeken of je er terecht kan met jouw dieetwensen. Ik merk dat het spontaan en onbezorgd dingen doen lastiger is geworden, al is het wel zo dat je met de juiste voorbereiding of dingen navragen vaak ver komt.

Ook vind ik het soms vervelend dat ik niet kan eten of bestellen wat ik wil en lekker vind. Ik zie andere mensen allemaal lekkere dingen eten, die ik eigenlijk ook graag zou willen, maar niet mag eten.

Je bent een website en blog begonnen. Met welk doel ben je dat gaan doen en wat wil je de wereld vertellen?

Na de diagnose coeliakie ben ik vrij snel een eigen blog begonnen, namelijk: smaakvolglutenvrij.nl! Ik hoop met deze blog andere ‘’lotgenoten’’ te kunnen helpen en te ondersteunen. Op deze blog deel ik namelijk recepten, maar ook praktische tips. Daarnaast deel ik er ook mijn eigen ervaringen omtrent vakanties, uit eten en dagjes uit.

Welke andere blogs lees jij graag?

Ik vind het leuk om andere blogs bij te houden die betrekking hebben op: eten, een glutenvrij leven of het hebben van coeliakie. Die zijn er een hoop en dat zorgt voor een grote diversiteit aan leesmateriaal.

Waar kunnen wij jou volgen?

Ik ben te volgen op smaakvolglutenvrij.nl, maar ook op BlogLovin’, Instagram en Facebook!

Volg ook de andere verhalen van Tessa en Mirjam met Coeliakie.

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

No Comments

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WordPress PopUp Plugin
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten