De voedselallergie/-intolerantie van Mirjam – Coeliakie

ikbenglutenvrij

Elke 2 weken interview ik een persoon met een voedselintolerantie of -allergie. Ik ben erg benieuwd hoe zij hiermee omgaan. Hierbij het verhaal van Mirjam. Mirjam heeft coeliakie (gluten-intolerantie) en startte in 2009 ikbenglutenvrij.nl waar ze schrijft over coeliakie en haar glutenvrije leven.

  • Naam: Mirjam
  • Leeftijd: 40
  • Woonplaats: Amersfoort
  • Voedselallergie/-intolerantie: coeliakie (gluten-intolerantie)

Wie ben je?

Ikbenglutenvrij.nl want ik heb coeliakie. Of eigenlijk: Wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter van 6 heeft coeliakie.

Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij gluten een ontstekingsreactie in je darmen veroorzaakt. Dit kan allerlei vervelende gevolgen hebben die lang niet altijd met het maag-darmstelsel te maken hebben. Van diarree tot obstipatie, van hoofdpijn tot vermoeidheid, van groeiachterstand tot botontkalking. Er is geen medicijn tegen coeliakie. Het enige dat helpt om klachten te voorkomen is een glutenvrije dieet.
Naast mijn glutenvrije leven heb ik nog meer levens: Ik woon samen met manlief en onze dochters in Amersfoort. Ik werk bij een gemeente als projectleider openbare ruimte. Ik zit in de ouderraad op school en ik ben coordinator van de wijk-moestuin. Daarnaast probeer ik minstens 1 keer per week te roeien en wil ik met enige regelmaat mijn familie en vrienden zien. Maar ik kan ook erg genieten van een dagje thuis rommelen of een lekkere wandeling door het bos.

Op welke leeftijd en hoe kwam je erachter dat je een voedselallergie/-intolerantie had?

Vlak voor mijn 30e verjaardag is de diagnose coeliakie gesteld.

Daar ging een heel traject aan vooraf: Diverse gesprekken met de huisarts voordat ik een doorverwijzing naar het ziekenhuis kreeg. Bloedtesten bij de Maag-lever-darmarts en tenslotte een biopt van de dunne darm.

Als je denkt dat je niet tegen gluten kan, ga dan niet zelf dokteren en blijf gluten eten totdat coeliakie is geconstateerd of uitgesloten. Als je eenmaal glutenvrij eet, kan de diagnose coeliakie niet meer gesteld worden en weet je niet hoe streng je je aan het dieet moet houden.

Wat waren de klachten?

Vanaf mijn 16e was ik regelmatig misselijk. Op een vreemde manier leer je daar mee leven. Ik ben 2 keer naar de huisarts geweest. Hij zei dat ik regelmatig en gezond moest eten.

Maar na de vroeggeboorte en de dood van onze tweeling werden mijn klachten ineens ernstig: diarree, buikkrampen, verschrikkelijk duizelig, misselijk, lamlendig en kilo’s tegelijk afvallen.

Mijn zwangerschapsproblemen zijn waarschijnlijk ook door coeliakie veroorzaakt: miskraam, extreme vroeggeboorte, late vroeggeboorte en een jongetje met anencefalie (open schedeltje).

Als ik nu gluten binnen krijg, zijn de reacties nog heftiger dan destijds. Mijn lichaam is uitgerust en klaar voor de strijd tegen de gluten. Ik vergelijk het wel eens met een voedselvergiftiging gevolgd door een forse griep.

Hoe heeft dit je leven beïnvloed?

In die periode veranderde er heel veel in mijn leven. We waren net verhuisd naar een andere stad, verbouwden het huis grondig, ik werd een aantal keer zwanger, ik werd moeder, mijn man begon een eigen zaak en ik kreeg de diagnose coeliakie.
Dit alles heeft veel invloed gehad op mijn leven. Minder vaak afspraken met vrienden, minder vaak uit eten gaan, alles kostte meer voorbereiding. Maar wat aan de coeliakie ligt en wat aan de andere factoren, dat is niet helemaal goed te scheiden.

Je bent een website en blog begonnen. Met welk doel ben je dat gaan doen en wat wil je de wereld vertellen?

Op ikbenglutenvrij.nl schrijf ik over coeliakie en ons glutenvrije leven.
In 2009 startte ik mijn blog, voornamelijk om mijn verhaal kwijt te kunnen en zelf makkelijk informatie terug te kunnen vinden. Recepten, maar ook bijvoorbeeld medische informatie over coeliakie en tips voor het glutenvrije leven.

Ikbenglutenvrij.nl was 1 van de eerste webblogs over coeliakie en behoort nog steeds tot de 3 grootste. Met mijn blog wil ik coeliakie bekender, en het glutenvrije leven leuker maken.

ikbenglutenvrij-coeliakiemaand (1)

Welke andere blogs lees jij graag?

Ik lees alleen maar Nederlandstalige blogs over coeliakie. Dat zijn er ondertussen meer dan 100! (Ik maakte een lijst)
Mijn favorieten zijn: Glutenvrije mama, Stories of a Coeliac en Miss Glutenvrij.

Waar kunnen wij jou volgen?

Natuurlijk via mijn website Ikbenglutenvrij.nl, maar ook via Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram.

 

No Comments

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WordPress PopUp Plugin
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten