De voedselallergie/-intolerantie van Tessa – Coeliakie

Dialy inception Tessa Coeliakie

Elke 2 weken interview ik een persoon met een voedselintolerantie of -allergie. Ik ben erg benieuwd hoe zij hiermee omgaan. Hierbij het verhaal van Tessa. Tessa is 20 jaar oud en heeft coeliakie. Haar diagnose en het strenge dieet heeft haar leven eigenlijk alleen maar positiever en beter gemaakt! Ze heeft weer de energie om de dingen te doen, die ze wilt doen.

  • Naam:                                                      Tessa van Verk – Daily Inception
  • Leeftijd:                                                   20 jaar
  • Woonplaats:                                         Dordrecht, Zuid-Holland
  • Voedselallergie/-intolerantie:      Coeliakie

Wie ben je?

Dialy inception

Mijn naam is Tessa van Verk, ik ben 20 jaar oud en ik blog op Daily Inception. In het dagelijks leven ben ik druk bezig met het schrijven van blogs, maar ook met het schrijven van gedichten en korte verhalen. Ik studeer Communicatie op Hogeschool Rotterdam en zit nu in mijn eerste jaar. Daarnaast vind ik het leuk om creatief bezig te zijn en om glutenvrij te bakken!

Op welke leeftijd en hoe kwam je erachter dat je een voedselallergie/-intolerantie had?

In 2014 kwam ik voor het eerst in aanraking met de term Coeliakie. Daarvoor wist ik wel wat een ‘glutenallergie’ was, maar ik had er nooit echt bij stilgestaan wat het inhield. Ik kreeg mijn officiële diagnose op 25 februari 2015. Toen was ik precies nog 17 jaar oud.

Wat waren de klachten?

Mijn hoofdklacht was obstipatie. Ik had last van een stinkende ontlasting en ik ging soms een aantal dagen achter elkaar niet naar het toilet. Toen ik door het behandelingstraject ging en steeds meer te weten kwam over Coeliakie ging ik steeds meer symptomen herkennen en begrijpen. Naast de obstipatie en de stinkende ontlasting had ik namelijk ook vermoeidheidsklachten, was ik erg neerslachtig, had ik last van stemmingswisselingen, mondblaasjes en een vitaminetekort.

Hoe is bij jou vastgesteld dat je een voedselallergie/-intolerantie hebt?

In die tijd was ik nog in behandeling van de kinderarts. Tijdens de eerste keer bloedprikken had ik een ‘antistoffen waarde’ van 90. Een gezonde waarde is onder de 10. Volgens mijn kinderarts is Coeliakie vaststellen zonder darmbiopt als er drie factoren zijn. Deze factoren waren als volgt: antistoffen boven de 100, erfelijkheid binnen de familie en de symptomen die horen bij Coeliakie. Ik voldeed niet volledig aan deze factoren en daarom heb ik een darmbiopt gekregen. Daarna is er vastgesteld is dat ik officieel Coeliakie hebt. Het hele diagnose traject even ongeveer vijf maanden geduurd.

Hoe heeft dit je leven beïnvloed?

Eigenlijk heeft het mijn leven niet beïnvloed. Natuurlijk er zijn bepaalde dingen anders en ik moet veel meer opletten op wat ik eet en wat ik doe. Maar dat betekent niet dat ik mijn leven anders ben gaan leven. Ik doe nog steeds dezelfde dingen, zoals die ik deed voor mijn diagnose en dat wil ik graag iedereen meegeven. Dat je door een intolerantie niet anders ben en je zeker niet dingen moet gaan ontzien, zolang je altijd maar wel altijd let op je glutenvrije dieet. Mijn diagnose en het strenge dieet heeft mijn leven eigenlijk alleen maar positiever en beter gemaakt! Ik heb weer energie om de dingen te doen, die ik wil doen en heb er ook echt weer zin in.

Je bent een website en blog begonnen. Met welk doel ben je dat gaan doen en wat wil je de wereld vertellen?

dialy inception logo

Mijn blog Daily Inception bestond al voordat ik de diagnose Coeliakie kreeg. Mijn volgers konden in die tijd het proces van mijn diagnose volgen via mijn blog. Het is een echte uitlaatklep geweest voor mijn emoties, die rondom mijn diagnose zijn geweest. Op dit moment is Coeliakie en het glutenvrije dieet een klein onderdeel van mijn blog. Want mijn blog weerspiegeld nog steeds mijzelf als persoon en het glutenvrije dieet hoort tegenwoordig gewoon bij mij.

Welke andere blogs lees jij graag?

Als ik even selectief kijk naar blogs die gaan of het glutenvrije dieet dan vind ik de blog van http://vrijvangluten.com/ altijd een leuke om te bezoeken. Ze blog nog maar een tijdje, maar haar blogs zijn altijd leuk om te lezen.

Waar kunnen wij jou volgen?

Ik ben volgbaar via Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest! Ik zit niet stil al het gaat om social media en zou het leuk vinden als jullie een kijkje willen nemen

Link blog: http://www.dailyinception.nl

Link Facebook: https://www.facebook.com/dailyinception

Link Twitter: https://twitter.com/dailyinception

Link Instagram: https://www.instagram.com/dailyinception/

Link Pinterest: https://nl.pinterest.com/dailyinception/

Lees hier het interview van Mirjam met Coeliakie.

Vorige blogbericht
Volgende blogbericht

You Might Also Like

No Comments

Geef hier jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WordPress PopUp Plugin
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten