Vegan, je hoort en ziet het steeds vaker voorbij komen. Ik dacht dat alle vegan producten lactosevrij zijn, maar is dat ook zo? Wat is vegan? Is het lactosevrij? Kunnen mensen met lactose intolerantie ook vegan producten/gerechten nuttigen?
Wat is vegan?
Volgens de Vegan challenge is het : “Veganisten (vegans) maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Ook bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.”
Wat eten vegans?
“Een plantaardige voeding kan zeker zo gevarieerd zijn als een omnivore of vegetarische voeding. Juist doordat een beginnend veganist op zoek gaat naar de mogelijkheden binnen plantaardig eten, kom je al snel allerlei nieuwe producten en smaken tegen. Vergeten groenten, gerechten uit andere werelddelen, nieuwe granen en zaden (zoals quinoa en lijnzaad), er zijn oneindig veel mogelijkheden.
In de Vegan Challenge kom je vooral veel bekende producten tegen. Je hoeft dus niet meteen allerlei nieuwe producten te leren kennen, terwijl je je eetgewoonten al aan het veranderen bent. Maar voel je vrij om zelf op zoek te gaan naar meer bijzondere producten, in jouw buurtsuper, of in een natuurvoedingswinkel.”
Waarom vermijden vegans melk?
“Vaak wordt heel goed begrepen dat de productie van vlees tot een hoop dierenleed leidt, omdat er dieren voor moeten worden opgesloten, en geslacht. Het besef dat dit voor de melkhouderij niet anders is ontbreekt helaas vaak. Koeien geven, net als mensen, niet zomaar moedermelk. Zij moeten daarvoor eerst een kalfje krijgen. Het insemineren gebeurt jaarlijks. Een kalf is in de helft van gevallen een stier en de andere helft is een koe. De stiertjes worden in korte tijd opgefokt tot kalfsvlees. De koetjes gaan vaak zelf de melkindustrie in. Een melkkoe wordt na ongeveer 5,5 jaar (slechts een vierde van haar natuurlijke levensduur) afgeschreven en naar de slacht gebracht, omdat ze niet genoeg melk meer produceert. In de biologische veehouderij leeft de melkkoe een jaar tot twee jaar langer, maar in beginsel zijn de procedures gelijk. Bovendien worden veel kalfjes van de biologische- en biologisch-dynamische industrie verkocht aan de reguliere veehouders.”
Wat is het verschil tussen vegan en lactose intolerantie?
Lactose bevindt zich niet alleen in zuivel, maar ook in producten als de pil, koekje, snoepgoed etc. Als je op het etiket let, dan is bij lactose intolerantie melkvrij niet voldoende. Check ook of het lactosevrij is. Ik denk dat mensen met lactose intolerantie wel veel mogen wat vegan is, maar check het toch nog even. Staat er op de menukaart bij een restaurant of cafe vegan, vraag toch nog even aan het personeel of het lactosevrij is. Een extra check kan nooit kwaad. Daarnaast is vegan een keuze en lactose intolerantie niet. Lactose intolerantie is een allergie/intolerantie, waarbij je lichaam reageert op lactose. Vegan is meer een bewuste keuze. Mensen met lactose intolerantie kunnen niet anders dan lactose waaronder melk vermijden.
Dus ga er niet gelijk vanuit dat vegan lactosevrij is.
No Comments