Smelt langzaam en op laag vuur de boter en chocolade in een steelpannetje. Laat dit afkoelen, zodat het warm en niet heet is. Beste manier om dit te weten te komen is even voorproeven (nog lekker ook).
Klop ondertussen het ei luchtig met een garde of mixer.
Voeg de suiker toe en klop weer luchtig.
Voeg het vanille-extract en eventueel het snufje zout toe.
Klop nog eens het mengsel, zodat deze smaken zich mooi vermengen.
Spatel met bijvoorbeeld een (sla)lepel het chocoladebotermengel door het eisuikermengsel tot een egale massa.
Spatel dan beetje bij beetje de bloem door het mengsel. Een graadmeter voor mijn perfecte mengsel is dat het net aan elkaar blijft plakken.
Voeg de lekkernijen als nootjes of gedroogd fruit toe en schep dit door het mengsel.
Bakpapiertje in een bakje of schaaltje, mengsel er in en 40 minuutjes bij 180 graden in de oven.
Het lekkerst en beste is je koek na een nachtje afkoelen op het aanrecht met een theedoek erover. Daarna goed 5 dagen in de koeling te bewaren.
Als je er wat ervaring in hebt, kun je het mengsel al in 15 minuten maken.